Ε Ι Δ Ι Κ Η   Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η

ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΑΣΑΜΑΘ "ΤΑΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ"

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018-2019

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Αθλητικού Νόμου, των καταστατικών ΕΟΚ και ΕΚΑΣΑΜΑΘ, των Κανονισμών της ΕΟΚ, της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων της ΕΟΚ περιόδου 2018-2019, της Γενικής Προκήρυξης Πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ 2018-2019 και την από 08/04.07.2018 απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΑΣΑΜΑΘ,

π  ρ  ο  κ  η  ρ  ύ  σ  σ  ο  υ  μ  ε

το Κύπελλο ΑΝΔΡΩΝ ΕΚΑΣΑΜΑΘ "ΤΑΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ" αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 με τους παρακάτω όρους:

ΑΡΘΡΟ 1: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1.1. Στο Κύπελλο ΑΝΔΡΩΝ "ΤΑΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ" συμμετέχουν προαιρετικά τα Σωματεία  κατηγορίας Ανδρών ΕΚΑΣΑΜΑΘ καθώς και  τα σωματεία  της  ΕΚΑΣΑΜΑΘ  που  μετέχουν  στο πρωτάθλημα  της  Γ΄ , B  και  Α2 εθνικής κατηγορίας  ΕΟΚ. Τα  σωματεία  της  Ένωσης που  μετέχουν  στα  πρωταθλήματα των  εθνικών  κατηγοριών  θα  συμμετέχουν    με  ομάδα  αποτελούμενη  από  αθλητές  γεννημένους  το 1998  και  νεότερους.

ΑΡΘΡΟ 2: ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ & ΚΛΗΡΩΣΗ ΑΓΩΝΩΝ

2.1. Τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Κύπελλο ΑΝΔΡΩΝ ¨ΤΑΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ", πρέπει να συμπληρώσουν την εσώκλειστη δήλωση και να την επιστρέψουν στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ το αργότερο μέχρι 20/07/2018 (ημερομηνία αποστολής).

2.2. Η έναρξη του Κυπέλλου Ανδρών "ΤΑΣΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ" ορίζεται στις  15 Σεπτεμβρίου  2018.

2.3. Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει στα Γραφεία της ΕΚΑΣΑΜΑΘ (Βενιζέλου 44, Κομοτηνή), την  Δευτέρα 30/07/2018 ώρα 17:00.

ΑΡΘΡΟ 3:  ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΚΑΣΑΜΑΘ ΑΝΔΡΩΝ

Τα Σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή θα χωριστούν σε δύο (2) ομίλους που θα καταρτιστούν με γεωγραφικά κριτήρια και θα αγωνιστούν με σύστημα απλού αποκλεισμού ( νοκ – άουτ ), δηλαδή οι ηττημένοι θα αποκλείονται από τις επόμενες συναντήσεις .

 Η κατάρτιση των ομίλων θα γίνει με γεωγραφικά κριτήρια.

Για την ανάδειξη της Κυπελλούχου ομάδας περιόδου 2018-2019 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω φάσεις:

3.1.1. 1η ΦΑΣΗ

Μετά από κλήρωση τα σωματεία κάθε ομίλου θα αγωνιστούν με σύστημα απλού αποκλεισμού ( νοκ – άουτ ), δηλαδή οι ηττημένοι θα αποκλείονται από τις επόμενες συναντήσεις μέχρι να μείνουν δύο (2) σωματεία σε κάθε όμιλο.

Αν  ο αριθμός των σωματείων σε κάθε φάση είναι μονός, ένα σωματείο μετά από κλήρωση θα περνάει στην επόμενη αγωνιστική χωρίς αγώνα.

 2η ΦΑΣΗ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

Οι  νικητές  της  1ης  φάσης  μπαίνουν  σε  κλήρωση που θα  καθορίσει τα  δύο  ζευγάρια  των ημιτελικών  καθώς  και  τους  γηπεδούχους  στην  έδρα  των  οποίων  θα  διεξαχθούν  οι  δύο  αγώνες.

 3η ΦΑΣΗ  ΤΕΛΙΚΟΣ

 Οι νικητές των δύο αγώνων της ημιτελικής φάσης αγωνίζονται μεταξύ τους σε μονό αγώνα και ο  νικητής είναι ο κυπελλούχος της Ένωσης για το 2019.

Ο τελικός θα γίνει στην έδρα της Ένωσης, στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ . 

ΑΡΘΡΟ 4: ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

4.1. Οι αγώνες του Κυπέλλου ΕΚΑΣΑΜΑΘ Ανδρών θα διεξαχθούν στα Κλειστά γυμναστήρια, Έδρες που θα δηλωθούν από τα Σωματεία, με γηπεδούχο εκείνο που θα κληρωθεί πρώτο σε κάθε ζεύγος.

4.2 Κάθε  Σωματείο  υποχρεούται  να δηλώσει κλειστό γήπεδο, σαν έδρα του, επίσης υποχρεούται να  δηλώσει και εφεδρικό γήπεδο, τα οποία πρέπει να έχουν την άδεια  λειτουργίας  με  απόφαση  του  Γενικού  Γραμματέα  της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης.

 Τα σωματεία πρέπει μαζί με τη δήλωση συμμετοχής να υποβάλλουν στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ και  το  έγγραφο,  με  το  οποίο  του παραχωρήθηκε  το  κλειστό  γήπεδο  που  προτείνουν  σαν  έδρα.  Επίσης , να  αποστείλουν  στην  ΕΚΑΣΑΜΑΘ  το  έγγραφο με την απόφαση  του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την άδεια λειτουργίας του  κλειστού γηπέδου που θα χρησιμοποιήσουν σαν έδρα.

ΚΑΜΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΤΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΓΓΡΑΦΑ(ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ & ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ).

Εάν  κάποιο  Σωματείο  αδυνατεί  να  εξασφαλίσει  κλειστό  γήπεδο,  σαν  έδρα  του,  οι  αγώνες  του  θα τελούνται  σε  γήπεδα  που  θα  ορίζονται  από  την  ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Ειδικότερα  τα  Σωματεία  εκείνα  που  η  πόλη – έδρα  τους  δεν  διαθέτει  κλειστό  γήπεδο  με  τις  παραπάνω  προϋποθέσεις ,  είναι  υποχρεωμένα  να  δηλώσουν, σαν  έδρα  τους,  κλειστό  γήπεδο,  που  βρίσκεται  στην  πλησιέστερη  πόλη  και  στο  οποίο  θα διεξάγονται  οι  αγώνες  τους.

Η  ΕΚΑΣΑΜΑΘ έχει το δικαίωμα στα γήπεδα που θα δηλώσουν τα Σωματεία, να προσθέσει και  άλλα που πληρούν τους όρους διεξαγωγής των αγώνων του Πρωταθλήματος και στα οποία  θα ορίζονται και θα τελούνται αγώνες Σωματείων, που για διάφορους λόγους δεν μπορούν  να χρησιμοποιήσουν το γήπεδο - έδρα τους.

Στις περιπτώσεις που είναι αδύνατη η τέλεση αγώνα σε γήπεδο που έχει αρχικά οριστεί και  αφού τούτο γνωστοποιηθεί έγκαιρα στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ από το γηπεδούχο Σωματείο, ο  αγώνας  μπορεί να διεξαχθεί, με απόφαση της ΕΚΑΣΑΜΑΘ στο ίδιο γήπεδο είτε την προηγούμενη, είτε  την επόμενη μέρα του αγώνα.

Εφόσον δε τούτο είναι αδύνατο, ο αγώνας θα τελείται την αρχικά ορισθείσα ημέρα, στο  εφεδρικό γήπεδο, που έχει δηλώσει το Σωματείο.

Εάν κι εκεί δεν είναι δυνατή η τέλεση του αγώνα, τότε η ΕΚΑΣΑΜΑΘ ορίζει το γήπεδο, την  ημέρα και την ώρα διεξαγωγής του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ 5: ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Τα Σωματεία που θα πάρουν μέρος στο Κύπελλο  Ανδρών ΕΚΑΣΑΜΑΘ, δεν έχουν δικαίωμα να περιλαμβάνουν στην 12άδα περισσότερους από πέντε (5) παίκτες τριάντα ετών και άνω (γεννηθέντες μέχρι και το 1987 και  μεγαλύτεροι ). Επίσης είναι  υποχρεωτική  η  συμμετοχή  στην 12άδα δύο (2) παικτών είκοσι ετών και κάτω ( γεννηθέντες το 1998  και  νεότεροι ) και  δύο (2) παικτών είκοσι δύο  ετών  και  κάτω  (γεννηθέντες το 1996  και  νεότεροι )

Οι ηλικίες των αθλητών πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στο φύλλο αγώνα.

Τα σωματεία της ΕΚΑΣΑΜΑΘ που μετέχουν στο πρωτάθλημα της  Γ΄ , B  και  Α2 εθνικής κατηγορίας ΕΟΚ μπορούν να μετέχουν με ομάδα αποτελούμενη από αθλητές  γεννημένους το 1998 και νεότερους

ΑΡΘΡΟ 6: ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ

Για την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019 τα σωματεία που έκαναν αποδεκτή  τη σύμβαση της ΕΚΑΣΑΜΑΘ με την εταιρεία MOLTEN θα λάβουν την χορηγία της εταιρείας και θα  χρησιμοποιήσουν στους αγώνες και στις προπονήσεις τους αποκλειστικά μπάλες MOLTEN.  Το γηπεδούχο σωματείο που έχει αποδεχθεί την σύμβαση από την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019 είναι υποχρεωμένο να προμηθεύσει την φιλοξενούμενη ομάδα με τρεις (3) τουλάχιστον μπάλες MOLTEN εσωτερικού χώρου ( πχ τύπου BGL7,  BGG7  ή  BGM7) για τους αγώνες  Ανδρών, Εφήβων και Παίδων  για την προθέρμανση των αθλητών. Το Σωματείο που έχει  αποδεχθεί την σύμβαση από την αγωνιστική περίοδο 2018 – 2019 και δεν τηρήσει τα  παραπάνω  αναφερόμενα  θα  δέχεται  ποινή  αφαίρεσης  ενός (1)  βαθμού την πρώτη  φορά  και  δύο (2)  βαθμούς για κάθε επόμενη. Από την περίοδο 2019 – 2020 η αποδοχή  της  σύμβασης θα είναι  υποχρεωτική. Υπεύθυνοι για τον έλεγχο είναι οι διαιτητές του αγώνα ή  ο γυμνασίαρχος αν έχει οριστεί. Επίσης  αποδεικτικά στοιχεία για την παράβαση του άρθρου 9.2.3 της Γενικής Προκήρυξης 2018-2019 αποτελούν η αναφορά των διαιτητών ή του γυμνασίαρχου αν έχει οριστεί,  αναφορά της φιλοξενούμενης ομάδας, αναφορά της εταιρείας που προμηθεύει τις μπάλες. Αποδεικτικά στοιχεία αποτελούν όλα τα νόμιμα μέσα όπως πχ βίντεο του αγώνα, φωτογραφίες κλπ.

ΑΡΘΡΟ 7: ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ-ΚΥΡΩΣΕΙΣ

7.1.Κυρώσεις από παραίτηση

Σε περίπτωση που κάποιο Σωματείο δηλώσει συμμετοχή στο Κύπελλο και υποβάλει παραίτηση μετά την κλήρωση των αγώνων, εκτός από τις κυρώσεις που προβλέπουν οι Κανονισμοί της ΕΟΚ (αποκλεισμός-μηδενισμός), αφαιρούνται δύο (2) βαθμοί από το πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ στο οποίο συμμετέχει.

Για τα σωματεία των Εθνικών κατηγοριών που μετέχουν στην διοργάνωση του κυπέλλου ΕΚΑΣΑΜΑΘ με ομάδα αποτελούμενη από αθλητές γεννημένους το 1998 και νεότερους θα αφαιρούνται δύο (2) βαθμοί από το τρέχον πρωτάθλημα Εφήβων εφ’ όσον συμμετέχουν σε αυτό ή Παίδων αν δεν συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Εφήβων.

7.2  Κυρώσεις από κακή συμμετοχή

Σε περίπτωση που κάποιο Σωματείο χρησιμοποιήσει σε αγώνα αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας (άρθρο 4 Ειδικής Προκήρυξης  Ανδρών και  άρθρο 1 παρ 1.1), μηδενίζεται στο συγκεκριμένο αγώνα και αποκλείεται  από  την  συνέχεια  της  διοργάνωσης.  

7.3 Κυρώσεις από πλαστοπροσωπία

Σε περίπτωση πλαστοπροσωπίας ισχύουν οι κυρώσεις του Αθλητικού Νόμου και του κανονισμού της ΕΟΚ

7.4 Η Ένωση, ως Διοργανώτρια Αρχή των Πρωταθλημάτων της, έχει το δικαίωμα να επιβάλλει κυρώσεις για πλαστοπροσωπία ή κακή συμμετοχή αθλητών χωρίς απαραίτητα να έχει υποβληθεί αντίστοιχη ένσταση.

ΑΡΘΡΟ 8: ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΓΩΝΩΝ

Οτιδήποτε αφορά την αναβολή των αγώνων αναφέρεται στο άρθρο  50  των Κανονισμών της ΕΟΚ.

8.1.Αγώνες  που  αναβάλλονται είτε  με  την  σύμφωνη  γνώμη  των  σωματείων  είτε  λόγω  ανωτέρας  βίας  μετά  από  απόφαση  της  ΕΠ  ΕΚΑΣΑΜΑΘ  θα  διεξάγονται  εντός  της  επόμενης  εβδομάδας  και  πάντως  πριν  την  διεξαγωγή  της  επόμενης  αγωνιστικής  του  προγράμματος.

 

ΑΡΘΡΟ 9: ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

9.1.          Οι ενστάσεις υποβάλλονται σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 54 των Κανονισμών της ΕΟΚ, πρέπει δε να βεβαιωθούν με έγγραφο μέσα σε 48 ώρες από την τέλεση του αγώνα και να συνοδεύονται από παράβολο 150,00 €.

9.1.1.Οι ενστάσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής Κανονισμών Παιδιάς, εκδικάζονται από τα προβλεπόμενα στον ισχύοντα Κανονισμό Διαιτησίας Όργανα Α & Β βαθμού.

9.1.2.Οι υπόλοιπες ενστάσεις εκδικάζονται από την Επιτροπή Πρωταθλημάτων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

9.1.3.Οι αποφάσεις της παραγράφου 9.1.2 προσβάλλονται με προσφυγή ενώπιον του Α.Σ.Ε.Α.Δ.

9.1.4.Τα Σωματεία που μετέχουν στο Κύπελλο καθώς και οι αθλητές τους, συμφωνούν, αποδέχονται και καθιστούν αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση των κάθε φύσης διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ τους και που έχουν σχέση με την εφαρμογή, ερμηνεία των Νόμων που ισχύουν, των καταστατικών, των Κανονισμών και των Προκηρύξεων της ΕΟΚ και της ΕΚΑΣΑΜΑθ (με βάση τους οποίους διεξάγεται το Κύπελλο ΕΚΑΣΑΜΑΘ Ανδρών και που αποτελούν σύμβαση μεταξύ ΕΟΚ & ΕΚΑΣΑΜΑΘ, Σωματείων και αθλητών) μόνο τα Διοικητικά όργανα που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές, απαγορευμένης ρητώς κάθε προσφυγής στα Πολιτικά Δικαστήρια.

ΑΡΘΡΟ 10:ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Τα Σωματεία είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν τις αμοιβές των Διαιτητών, Κριτών,  Γυμνασίαρχων των αγώνων όλων των κατηγοριών που θα γίνουν στην έδρα τους.

Κάθε  ομάδα υποχρεούται να καταβάλλει παράβολο αξίας 120 € στην Ένωση για έστω και μία συμμετοχή της στα πρωταθλήματα Ανδρών, Εφήβων, Παίδων, Κύπελλο Ανδρών, σε δύο (2) ισόποσες δόσεις.

Η πρώτη δόση με τη δήλωση συμμετοχής και η δεύτερη πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος Ανδρών ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Η ΕΚΑΣΑΜΑΘ θα καλύπτει τα έξοδα μετακινήσεων και τις ημεραργίες των διαιτητών, καθώς και θα υποστηρίξει το αναπτυξιακό πρόγραμμά της .

ΑΡΘΡΟ  11: ΑΔΕΙΑ  ΑΓΩΝΑ

Τα  σωματεία  είναι  υποχρεωμένα  να  προσκομίζουν  και  να  επιδεικνύουν την  ΑΔΕΙΑ ΤΕΛΕΣΗΣ  ΑΓΩΝΑ  ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ  που  εκδίδει  η  οικεία  Περιφερειακή  Ενότητα. 

  Υπεύθυνοι  για  τον  έλεγχο  είναι  οι  διαιτητές  του  αγώνα  ή  ο  γυμνασίαρχος  αν  έχει     

  οριστεί. Στους αγώνες που διεξάγονται  σε  ουδέτερη έδρα υπεύθυνη για την έκδοση  

     ΑΔΕΙΑΣ ΤΕΛΕΣΗΣ  ΑΓΩΝΑ  ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ είναι  η  ΕΚΑΣΑΜΑΘ. 

ΑΡΘΡΟ  12 :ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Υπενθυμίζονται στα Σωματεία οι διατάξεις του Κανονισμού Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (Νόμος 2725/99 άρθρο 31 & Υπουργ. Αποφ. 11671/05).

ΑΡΘΡΟ  13 :ΙΑΤΡΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

Η ιατρική κάλυψη των αγώνων είναι υποχρεωτική και αποκλειστική ευθύνη του γηπεδούχου Σωματείου με την αναγραφή υποχρεωτικά των στοιχείων (ονοματεπώνυμο  και  Αριθμού  Μητρώου)  του εκάστοτε γιατρού. Επίσης ιατρική κάλυψη  μπορούν  να  προσφέρουν πιστοποιημένοι διασώστες , με  την  αναγραφή  υποχρεωτικά των στοιχείων (ονοματεπώνυμο και Αριθμού Μητρώου) του επικεφαλής διασώστη.

Ο έλεγχος των στοιχείων και η αναγραφή τους στο φύλλο αγώνα είναι αποκλειστική  ευθύνη των διαιτητών του αγώνα.

ΑΡΘΡΟ  14 :ΕΠΑΘΛΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

Στο Σωματείο που θα κατακτήσει το Κύπελλο ΕΚΑΣΑΜΑΘ Ανδρών θα απονεμηθεί κύπελλο, στους δε αθλητές του αναμνηστικά μετάλλια.

Στη φιναλίστρια ομάδα θα απονεμηθεί κύπελλο, στους δε αθλητές της αναμνηστικά μετάλλια.

ΑΡΘΡΟ  15 :ΓΕΝΙΚΑ

Το γηπεδούχο Σωματείο υποχρεούται να παρέχει κάθε διευκόλυνση στον αντίπαλό του (φιλοξενούμενο) για τη μαγνητοσκόπηση του αγώνα μέσα από τον αγωνιστικό χώρο.

Για κάθε θέμα που θα προκύψει κατά την διεξαγωγή του Κυπέλλου ΕΚΑΣΑΜΑΘ Ανδρών και που δεν προβλέπεται από την παρούσα, τη Γενική Προκήρυξη, τους Κανονισμούς της ΕΟΚ, καθώς και για κάθε ασάφεια που χρήζει διευκρίνισης, αποφασίζει το Δ.Σ. της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.